Skip to content

SUPer SKOON Obdam

SUPer SKOON Obdam

De inwoners van Obdam bleken in groten getale bereid om op zaterdag 9 juli hun handen uit de mouwen te steken om in actie te komen voor hun eigen omgeving. Vooraf werden we gewaarschuwd door twee inwoonsters dat er niet veel te vinden zou zijn, zij raapten namelijk regelmatig zwerfafval in de buurt.
De dames hadden gelijk. Er dreef niet heel veel rond in het water in Obdam. Wat een SUPer SKOON volk is dat!
Gelukkig waren onze inspanningen toch niet helemaal voor niets: Met elkaar hebben we toch twee vuilniszakken afval bij elkaar gevist. We vonden lege bierflesjes, plastic flesjes en plastic tassen. Er zijn blijkbaar toch nog wel een paar viezeriken in Obdam te vinden.

Gezien het aantal jeugdige deelnemers aan deze SUPer SKOON, gaat dat in de toekomst helemaal goed komen.

De route

Onze tocht begon bij de Assumburglaan. We konden een prachtige ronde maken door langs de Laan van Meerweijde te suppen en daarna door het water dat parallel aan de Poelenburg loopt, zo keerden we vanzelf weer terug naar de Assumburglaan. Er stond een behoorlijke wind, dus het was af en toe best even ploeteren. Toch konden we daarna ook nog een stukje achter de Brederodelaan meenemen. Hier loopt de waterweg dood, in de hoek was hierdoor wat afval bij elkaar gedreven. Hier konden we dus ‘prijshengelen’.

Tuintjes

Dat de gemiddelde Obdammer zeer betrokken is bij zijn omgeving, bleek ook uit de tuintjes. Er werd op verschillende plekken heel bewust getuinierd. Op elk vrij stukje grond is geprobeerd bloemen te zaaien, zo stond er een schuin stukje walkant aan de Brederodelaan helemaal vol met een keur aan verschillende bloemen. Prachtig! En supergoed natuurlijk voor de insecten die we zo hard nodig hebben voor de bestuiving van ons eten.

Wat een leuke mensen! Zo enthousiast, betrokken en bewust. Super!

Schoon water

Vooral voor de jonge deelnemers was het een leuke activiteit en een mooie bewustwording voor het belang van schoon water. Veel rommel dat op straat belandt, kan in het water terecht komen, waar je er natuurlijk veel lastiger bij kunt komen. Het geeft echt een voldaan gevoel om bij te dragen aan schoner water in je eigen omgeving. Voor deze actie werkten wij dan ook niet voor niets samen met het Hoogheemraadschap

De buit lieten wij achter op de kade. Via de website fixi.nl maakten wij een melding voor de gemeente Koggenland, die het afval snel en vakkundig heeft afgevoerd.

We kunnen terugkijken op een geslaagde ochtend en op een fijne samenwerking met verschillende partijen. Hopelijk creëren we met deze opvallende, positieve actie meer bewustzijn over het zwerfafval-probleem en onze verantwoordelijkheid voor onze mooie leefomgeving.

Heb je inspiratie gekregen en wil je ook eens meedoen? Kijk dan bij Doe mee voor data en plaatsen.

Deze actie is mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Koggenland

Met dank aan Yvonne Balk voor de mooie foto’s vanaf de wal.

Bekijk ook deze berichten: