Skip to content

Stijgende prijzen

Stijgende prijzen

De gas- en benzineprijzen rijzen de pan uit.
Naast de vreselijke oorlog die er gaande is, lijkt dit het tweede onderwerp waar iedereen zich druk om maakt. Ik voel me er bijna schuldig over, maar stiekem ben ik er wel blij mee.
Natuurlijk niet voor mensen die de rekeningen überhaupt al moeilijk kunnen betalen en mensen die vereenzamen of verarmen zonder auto, maar wel voor de toekomst van onze aarde.
 
Onze kinderen worden regelmatig even boos als ze horen dat we alweer met de fiets gaan. Maar wat is het heerlijk, buitenlucht, door weer en wind!
Al snel zijn ze hun protest tegen het fietsen vergeten. Vanaf de fiets zien we zoveel meer dan vanuit de auto:
Valken bidden, meerkoeten bouwen hun nesten, van alles groeit en bloeit.
We kletsen heel wat af, zingen liedjes, doen spelletjes en voor je het weet, zijn we op de bestemming aangekomen. Geen gedoe met parkeren, eenrichtingsverkeer, files…
Dekentjes, wanten,  zonnebrillen, regenpakken en mutsen mogen soms dan wel geen overbodige luxe zijn, je kan je op elk weertype kleden, en het bespaart nog een sportschool ook!
 
“Afhankelijkheid Russisch gas kan in één klap verdwijnen als we comfort inleveren” lees ik op nu.nl.
 

Leve de truien, dekentjes en warme kopjes thee

Het is erg dat er oorlog nodig is om noodzaak te voelen om gas te besparen, maar wat fijn dat minder hoog stoken aangemoedigd wordt! Leve de truien, dekentjes en warme kopjes thee…  
 

Elke graad die de verwarming in Europese gebouwen omlaaggaat, bespaart op jaarbasis 10 miljard kubieke meter gas. Dat is 8 procent van de hoeveelheid gas die de EU vorig jaar van Rusland kocht.

 

“Maar de verwarming kan veel meer omlaag”, zegt energie-expert Kees van der Leun, directeur van adviesbureau Common Futures. “Mensen stoken op heel verschillende temperaturen. Het IEA ging zelfs uit van een zeer hoog gemiddelde van 22 graden. We zouden ook tijdelijk op 16 graden kunnen stoken. Dan zouden we de afhankelijkheid al ruim een derde terugdringen.”

 
Dat de oorlog maar snel over mag zijn, maar we zuinig mogen blijven op onze fossiele brandstoffen…
 
MARTINE

Foto header: Quang Nguyen Vinh via Pexels

Bekijk ook deze berichten: