Skip to content

Protestmeren

Protestmeren

Naast consuminderen nu ook protestmeren! 

Heb je het over duurzaam, dan gaat het al gauw over wat jij en ik als individu kunnen doen bij onze dagelijkse beslissingen. Neem het spotje van de Rijksoverheid, ‘iedereen doet wat’, waarin Jim minder voedsel verspilt, Hannah iets aan haar energieverbruik doet en Anouk haar banden op spanning brengt. 

Als we met dit soort iniminiestapjes klimaatverandering willen tegengaan en onder de 1,5 graden opwarming willen blijven, zoals in Parijs is afgesproken, gaat dat natuurlijk nooit lukken. Zeker niet als Jim zijn voeding vrijwel alleen kan kopen in een laag plastic wegwerpverpakkingen. Zeker niet als Hannah ondertussen met het geld dat ze bespaart voor 62 euro naar Ibiza vliegt. (Ja, dit is nog steeds zo goedkoop, ik heb het net gecheckt op de homepagina van een budgetvliegmaatschappij.) En leuk dat Anouk haar banden op spanning brengt, maar het blijft voordeliger om de auto te pakken dan de trein, of ze nou elektrisch rijdt of niet. 

Het wordt steeds normaler om elkaar aan te spreken op vliegschaamte en vleesconsumptie. Bijna iedereen die spaargeld heeft en een geschikt dak heeft zonnepanelen. Of ze staan in de planning om zonnepanelen te krijgen, want er schijnt een behoorlijke wachtlijst te zijn vanwege gebrek aan technisch personeel. In steeds meer winkels, horeca en organisaties is duurzaamheid een onderdeel van de dagelijkse gang van zaken geworden; van duurzame kleding tot handdoekhergebruik in hotels en van milieuvriendelijke zonnebrand tot ecohumanisme. 

En nu denk je misschien: Lieke, rij jij al elektrisch en eet je geen vlees? 

Daar gaat het dus niet om! De ‘piraminder’ ken ik uit mijn hoofd. Ik probeer zoveel mogelijk bewuste keuzes te maken, daar word je al genoeg van doordrongen en er gaat al veel tijd, energie en denkkracht in zitten. 

De overheid en bedrijven kunnen veel meer dan jij en ik met onze keuzes.

WhatsApp Image 2023-06-09 at 12.28.21

Naast deze blik op individuele beslissingen, moet er meer focus op bedrijven en regels van de overheid. Want waarom is er nog steeds bijna geen belasting op kerosine? Hoezo krijgen bedrijven die enorm vervuilend zijn nog steeds subsidies of belastingvoordelen? Waarom zitten al onze boodschappen nog steeds in wegwerpverpakkingen? Waarom is het zo moeilijk om duurzaam te bouwen of in een duurzame gemeenschap te wonen? Waarom is er eigenlijk te weinig technisch personeel om zonnepanelen te installeren? 

De overheid kan met betere regelgeving enorm veel vervuiling en uitstoot voorkomen, verminderen en verbieden. Veel meer dan jij en ik met onze keuzes in de supermarkt kunnen. Voor bedrijven geldt hetzelfde. Als die de knop omzetten, scheelt dat meer, véél meer. 

Dus wil je iets doen voor het klimaat? Loop mee met klimaatmarsen, protesteer mee met Extinction Rebellion, sluit je aan bij Milieudefensie, Urgenda of Greenpeace en stem bij de volgende verkiezingen klimaatbewust en duurzaam!

En zit je zelf in de politiek of in het bestuur van een bedrijf of organisatie? Wees dapper en zet je in! Het is NU tijd voor het beste beleid voor het klimaat!

LIEKE

Foto header: Vincent M.A. Janssen via Pexels

Bekijk ook deze berichten: