Skip to content

Clean2Anywhere

Clean2Anywhere

“Dit moet toch anders kunnen.” dacht Edwin ter Velde met een champignonbakje in zijn hand en zijn voet op het pedaal van de prullenbak.

Vanuit deze simpele gedachte ontspon een enorm ambitieus plan: “We gaan een auto maken van gerecycled plastic en rijden er, zonder fossiele brandstoffen, mee naar de geografische zuidpool op Antarctica.” Hoe harder iedereen riep dat het niet kon, hoe meer Edwin zijn schouders eronder zette om het wél voor elkaar te krijgen. En het lukte ook nog!

Als je dit ziet en hoort denk je dat de NASA eraan te pas moet zijn gekomen, maar niets is minder waar. Clean2Anywhere is ontstaan uit idealisme en draait op vrijwilligers die hun handen uit de mouwen steken op de Marinakaap in Hoorn. Daarnaast werken ook mensen in de dagbesteding en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mee aan dit prachtige initiatief. Het doel is om mensen te laten zien dat het anders kan, en C2A rijgt de bewijzen hiervoor aan elkaar.

Ik hou niet van op de barricade staan maar als we met z'n allen zo doorgaan, verandert er niets

17e eeuws vakmanschap in een nieuw jasje

Toen de reis naar Antarctica eenmaal gelukt was, kwam de tijd voor het volgende project: Boten. Naar 17e eeuws ontwerp en, door het gebruik van gerycled plastic, in een eigentijds jasje. Wederom een ambitieus project maar op de Hoornse werf doen ze alsof het niks is: Ook deze ambitie is al waargemaakt. De eerste VOC werkboten zijn zeewaardig, een speeljacht staat in de steigers en als dát lukt, volgt een heus VOC fluitschip. Allemaal gemaakt van gerecycled plastic!

Van tiny house tot bloembak

De ideeën blijven gelukkig komen. Zo wordt er momenteel hard gewerkt aan duurzame tiny houses. Daarnaast droeg Edwin zijn waardevolle steentje bij aan het project Rommel2Hommel van Operatie Klimaat Westfriesland. Hiervoor maakte Clean2Anywhere een grote bloembak van gerecycled plastic. De schoolkinderen van de Hoornse wijk de Kersenboogerd ruimden hiervoor afval op van de straat en dit is zichtbaar in de bloembak geplaatst. Na zijn eerste prominente plaats op het Aagje Deken plein in Hoorn, gaat de bak op reis langs de schoolpleinen. Je kunt meer lezen over dit project via deze link.

Stadsjutters

Voor het inzamelen van al dat plastic maakt C2A gebruik van stadsjuttersDeze vrijwilligers verzamelen bruikbaar plastic en knippen dit in kleine stukjes. Een prachtige manier om vanuit huis bij te dragen aan het leveren van de grondstof voor C2A. 

Wil je meer weten over Clean2Anywhere klik dan hier

Bekijk ook deze berichten: